Column 2: Sporten is goed voor lichaam en geest

Je hoort het overal, sporten is goed voor zowel lichaam als geest. Nou ik kan jullie zeggen dat ik daar inmiddels wel het levende bewijs van ben. Ondanks mijn oh zo drukke schema moet ik echt tijd vrij maken om te gaan sporten, want dit heeft zo’n grote invloed op mijn leven.


Ik zal even beginnen met uit te leggen dat het een tijdje lichamelijk wat minder goed met mij ging. De mensen om mij heen hebben dat denk niet eens echt gemerkt. Ik sta super positief in het leven, ‘Het komt wel goed’ zeg ik altijd. Dit heeft me wel echt door deze tijd heen geholpen.


In de pubertijd hield ik wel van een feestje, nam ik school niet echt serieus, of beter gezegd echt niet serieus en boeide het mij ook totaal niet wat ik beter wel of niet kon doen voor mijn lichaam. Toch moest ik één keer in de drie jaar langskomen bij Dr. van der Hoek in het Erasmus MC, de Uroloog die mij eigenlijk bijna m’n hele leven al kent. (En tevens ook de enige specialist waar ik nog steeds heen ga). Hij weet wie ik ben en dat ik met enige regelmaat zijn adviezen totaal in de wind sloeg. Zijn standaard motto was dan ook: ‘Ja Rogier, ik weet dat je het toch niet doet, maar ik zou het toch maar gewoon proberen’. Zodra ik buiten was ging ik gewoon weer mijn eigen ding doen, en dat wist hij ook.


Vier jaar geleden was het alleen echt niet goed gesteld met mijn nieren, het was zelfs zo erg dat ik tegen dialyseren aan zat. Dat was enorm heftig om te horen, maar ik wist zelf niet goed wat ik daaraan kon veranderen en daarnaast had ik ook gewoon geen zin en motivatie om mijn leven te veranderen. Ik woonde inmiddels al begeleid, dus mijn moeder had weinig invloed of beter gezegd ik had gewoon schijt aan wat m’n moeder zei, hahaha en de begeleiding, die nam ik gewoon in de maling. Zo ben ik ruim een jaar doorgegaan.


Tot het moment dat ik een relatie kreeg. Ja, het klinkt cliché, ik weet het en daar ben ik ook helemaal niet van, maar het is toch echt waar. Charissa en ik kregen een relatie doordat ik haar ging trainen naast de trainingen van onze vereniging. Gewoon buiten, rijden in de rolstoel door de duinen. We kenden elkaar op dat moment al 17 jaar maar we kwamen nooit tot echte gesprekken. Door haar te trainen leerde ik haar steeds beter kennen en onze vrienden zeiden al weken tegen elkaar dat ze een relatie zagen opbloeien, alleen zagen wij dat zelf totaal niet aankomen en ontkenden we het keihard als het aan ons gevraagd werd.. Charissa stond heel anders in het leven dan ik, veel serieuzer en van dingen aanpakken. Toen wij daadwerkelijk een serieuze relatie kregen veranderde er zoveel in mijn leven. Ik ging bijna niet meer uit, omdat ik liever thuis bij haar zat, ging gezonder eten en we gingen samen intensief sporten (Op dat moment zelfs 7 dagen in de week, 3x in de week sportschool, 4x in de week buitentraining en 2x in de week training met onze teams).

 

Dit gezondere leven en met name het vele sporten heeft zoveel impact gehad dat ik een jaar later weer bij dr. van der Hoek kwam en er plotseling een verbetering was te zien op de echo van mijn nieren. Je had er echt bij moeten zijn, want het gezicht van dr. van der Hoek was echt schitterend. Mijn hele leven gingen mijn nieren alleen maar achteruit, bij elke afspraak kreeg ik weer te horen dat het slechter ging. Niemand kon tot me doordringen, tot het moment dat ik een serieuze relatie kreeg.

 

Tot op de dag van vandaag merk ik dat ik moet blijven sporten. Mijn lichaam verbetert echt elke keer dat ik naar de sportschool ga. Want naast mijn nieren die vooruit gaan, zijn er wel meer dingen die verbeteren. Zo heb ik sinds twee jaar gevoel in mijn onderbenen en voeten. Ik voel het nu als mijn onderbenen of voeten koud zijn, of als iemand mijn voeten aanraakt. De laatste maanden heb ik zelfs zoveel kracht in mijn benen dat ik op de legpress zit op de sportschool en gewoon 50 kg met mijn benen wegduw. Iets waar ik 5 jaar geleden nooit aan gedacht zou hebben en wie weet wat de toekomst mij allemaal nog kan brengen als ik zo vooruit blijf gaan.

 

Maar naast dat het lichamelijk voor zoveel vooruitgang heeft gezorgd, is het mentaal voor mij des te belangrijker. Een leeg hoofd, even alles naast je neer kunnen leggen, echt je even helemaal nergens zorgen om maken. Dat is wat sport met mij doet.