Nicole
Rijbewijs

Nicole is 19 jaar en geboren met Spina Bifida en Hydrocephales, dat voor haar inhoudt dat ze vanaf haar navel volledig verlamt is. Ze woont in de Noord-Oostpolder in een mooi dorp, maar wel ver weg van haar vriendinnen.

Mijn moeder brengt en haalt me

Ze woont in de Noord-Oostpolder in een mooi dorp, maar wel ver weg van haar vriendinnen. Nicole is erg afhankelijk van haar ouders om haar naar school, werk, familie en vrienden te brengen. Het openbaar vervoer is lastig waar ze woont omdat het ze alleen door de week en overdag rijden. Ook zijn er in de bus teveel prikkels, dat  komt door mijn Hydrocephales. En kan ik niet te lang buiten zitten in de kou of regen omdat mijn lichaam niet tegen temperatuur wisselingen kan. 

 

Nicole is al langer bezig met het behalen van haar rijbewijs. Omdat ze te weinig balans heeft is het niet mogelijk om in een gewone lesauto met handbediening te lessen. Daarom is ze doorgestuurd naar een rijschool in Andelst, 132 kilometer van haar huis. Deze rijschool heeft een auto die goed geschikt is voor Nicole, naast handbediening biedt deze auto een aangepaste stoel met vierpuntsgordel en een smartsteer op het stuur. De ouders van Nicole brengen haar naar de rijlessen toe.

Nicole volgt de opleiding secretarieel medewerker en receptie op een school in Leeuwarden. Reizen naar school met het openbaar vervoer is geen optie, want dit duurt 2 uur

en doordat Nicole ’s ochtends wat “opstart” problemen heeft door de hydrocephales gaat dit niet. Gelukkig wil haar moeder haar brengen en halen.  Ik ben dan misselijk en moet  soms braken.  Mijn moeder brengt en haalt me.  Dan is het ongeveer 50 minuten reizen.

Ze heeft al vaker gewerkt bij een recreatiebedrijf waar ze het erg naar haar zin heeft. Ze werkt meestal zomers achter de kassa van de botenverhuur. Helaas wordt het geld dat ze hier verdiend van haar uitkering afgetrokken, dus sparen voor haar rijbewijs is zo geen optie.

We helpen Nicole graag om haar grote droom naar meer zelfstandigheid te realiseren!

Update: Nicole heeft besloten om voorlopig te stoppen, het reizen er naar toe en de corona maatregelen, alles bij elkaar wordt het haar teveel. En ziet ze de rijlessen voorlopig niet zitten. Ze is dankbaar dat ze de kans heeft gekregen van Spibi Foundation om de 24 lessen te kunnen volgen. En ze vindt het heel erg om haar droom, een rijbewijs, uit te stellen maar voor haar is het op dit moment allemaal te veel.